Η Ε τάξη στις Διαδρομές του Βυζαντίου

Το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Χαλκιδικής «ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ» στα Ν.Φλογητά επισκέφτηκαν οι μαθητές /τριες της Ε΄ τάξης του σχολείου μας. Αποτελεί το μοναδικό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο νομό Χαλκιδικής. Το κέντρο αποτελεί ένα ιστορικό συγκρότημα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας.

Τα παιδιά παρακολούθησαν ζωντανά  την διαδικασία συντήρησης αρχαιοτήτων  μέσα από τα τρία ανοιχτά εργαστήρια συντήρησης που καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες αντικειμένων. Το βιβλίο /χειρόγραφα, την κεραμική και την εικόνα/αγιογραφία. Περιηγήθηκαν στις αίθουσες με τις αρχαιότητες παλαιοχριστιανικής και  βυζαντινής περιόδου.

Παράλληλα παρακολούθησαν και μια σημαντική περιοδική έκθεση με θέμα: ‘’Η Επανάσταση του 1821στη Χαλκιδική’’ που φιλοξενείται στο Παλαιό κτίριο του Μετοχίου.  Θαύμασαν από κοντά τα υλικά τεκμήρια και παρακολούθησαν την τρισδιάστατη προβολή η όποια με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα οπτικοποιεί τα δραματικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη Χαλκιδική αλλά και την Θεσσαλονίκη πριν από 203 χρόνια.

Τέλος έπαιξαν στην τεράστια έκταση των  27 στρεμμάτων. Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη. Ευχαριστούμε για την όμορφη  φιλοξενία και την υπέροχη εμπειρία.