Αρχείο μηνός Μάρτιος 2022

«Σαρακατσαναίων πινελιές μνήμης»

Οι μαθητές/τριες του ΣΤ 2, επισκέφτηκαν το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια της έκθεσης που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο με τίτλο «Σαρακατσαναίων πινελιές μνήμης». Οι μαθητές/τριες, αφού ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τον δημιουργό της, απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, αναζήτησαν κάποια χαρακτηριστικά των έργων και ζωγράφισαν διάφορα χαρακτηριστικά μοτίβα.

Πρόσκληση στην Ημερίδα «Εικαστικές Τέχνες και Αειφορία στην Εκπαίδευση»

Σας προσκαλούμε την Τρίτη 5 Απριλίου 2022, στις 13.00 – 20.00, στο Κόκκινο κτίριο της Επιτροπής Ερευνών (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ, στη Διεθνή Ημερίδα διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των καλλιτεχνικών πεπραγμένων με τίτλο: «Εικαστικές Τέχνες και Αειφορία στην Εκπαίδευση», που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Visual art education in new times: Connecting Art with REal life issues (CARE)» (Erasmus+, Key Action 2) (http://care.frederick.ac.cy/)

Στην Ημερίδα συμμετέχει, ως εισηγήτρια, η δασκάλα του σχολείου μας, Σιούρλα Πολύμνια, η οποία έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CARE και θα παρουσιάσει το project “Ένα φιδάκι στην αυλή μας“ που εκπόνησε την περσινή χρονιά με τους μαθητές/τριες του Δ2.

Ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα της Ημερίδας πατώντας εδώ.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό με δυνατότητα και υβριδικής παρακολούθησης μέσω LiveStreaming. Για να συνδεθείτε πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.auth.gr/video/video-diethnis-imerida-eikastikes-technes/

Κρατήστε θέση στο αμφιθέατρο: https://www.eventbrite.com/e/303323196847?aff=ebdssbcitybrowse

Για τη φυσική παρουσία, οι συμμετέχοντες/ουσες πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή νόσησης κατά το τελευταίο τρίμηνο. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του δικτύου CARE πατώντας εδώ.

ΓΙΟΡΤΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Οι μαθητές/τριες του ΣΤ2 ανέλαβαν και παρουσίασαν τη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Πρώτα έγινε η παράδοση της σημαίας στο σημαιοφόρο και στους παραστάτες που προέκυψαν μετά από κλήρωση των άριστων μαθητών. Στη συνέχεια έγινε μια ιστορική αναδρομή από τους μαθητές της τάξης, ξεκινώντας από την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, μέχρι την έναρξη της επανάστασης και τη νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

Περισσότερα για τη γιορτή μας μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Επίσκεψη του Α1 στο Ταχυδρομείο και στη Βίλα Μορντώχ

Στα πλαίσια της σύνδεσης του σχολείου με την τοπική κοινωνία και με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας «Ένα γράμμα για την Ιωάννα», τα παιδιά του Α1, με προτροπή της δασκάλας τους κ. Σιούρλα Πολύμνιας έγραψαν ένα γράμμα το οποίο θα είχε παραλήπτη όποιον επιθυμούσαν. Κατόπιν επισκέφτηκαν το Ταχυδρομείο της γειτονιάς και ταχυδρόμησαν το γράμμα τους, ενώ η υπεύθυνη του Ταχυδρομείου μίλησε στα παιδιά για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Ταχυδρομείο. Την ευχαριστούμε πολύ!

Έπειτα οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τη Βίλα Μορντώχ γνώρισαν την ιστορία του κτηρίου και έπαιξαν στον κήπο του.

Καλή Σαρακοστή

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σας εύχονται Καλή Σαρακοστή!

Το Α1 ενημερώνεται για τη δράση των «Γιατρών του Κόσμου»

Τους μαθητές/τριες του Α1 τμήματος επισκέφτηκε η κ. Τσεβδομαριά Χαρά, ψυχολόγος και μητέρα μαθητή του τμήματος, η οποία εργάζεται στη μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου».

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, στη θεματική ενότητα Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη, τα παιδιά ασχολήθηκαν με το θέμα «Δικαιώματα του παιδιού». Ενημερώθηκαν από τη δασκάλα τους κ. Σιούρλα Πολύμνια για τις διεθνείς και εθνικές οργανώσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα του παιδιού και με αφορμή την δραστηριότητα αυτή προσκάλεσαν την κ. Τσεβδομαριά, η οποία μίλησε στα παιδιά για τις δράσεις της οργάνωσης και τι προσφέρει στα παιδιά που έχουν ανάγκη και έρχονται στη χώρα μας από οποιαδήποτε γωνιά της γης.

Στο τέλος της ενημέρωσης τα παιδιά έπαιξαν ένα παιχνίδι ερωτήσεων «Σωστό – Λάθος» και το παιχνίδι «Το βάζο των δικαιωμάτων» που το χάρηκαν ιδιαίτερα! Την ευχαριστούμε πολύ!

Καλή Αποκριά!

Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας σας εύχονται Καλή Αποκριά και Καλή Σαρακοστή!

1821 «ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΞΑΣΜΕΝΑ»

Οι μαθητές της ΣΤ Δημοτικού, στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από τη επανάσταση του 1821, παρακολούθησαν μια διαδικτυακή παρουσίαση από τον καθηγητή του ΑΠΘ στο τμήμα της Ιστορίας Δρ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη με τίτλο «1821, ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΞΑΣΜΕΝΑ». Μέσα από παιχνιώδη τρόπο προσέγγισαν τα σημαντικότερα γεγονότα της επανάστασης κάνοντας μια εποικοδομητική αναδρομή. Ταυτόχρονα οι μαθητές αξιολογούσαν τις γνώσεις τους μέσα από κουίζ και ερωτηματολόγια.

1 Μαρτίου – Καλό μήνα!

Υποδεχόμαστε την άνοιξη με το έθιμο του «μάρτη», ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από κόκκινη και άσπρη κλωστή. Ο «μάρτης» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, που το συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν. Καλό μήνα – Καλή άνοιξη!!!