Αρχείο κατηγορίας Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα όριά μας του κ. Γιάννη Χατζημπέη

Την Παρασκευή 9 Μαΐου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α,Β,Γ και Δ τάξης παρακολούθησαν στο Θέατρο Κολοσσαίον την ταινία «τα Όριά μας«. Ο κος Χατζήμπεης είναι ο πρώτος και μοναδικός ως τώρα Έλληνας αθλητής με αναπηρία που ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο αγώνα Τριάθλου Ironman. Γεγονός που αποτυπώθηκε στην βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ “Τα Όριά μας”. Μία ταινία με δράση, χιούμορ, αγωνία και συναίσθημα. Ιδανική για να εμφυσήσει στα παιδιά, εκτός από την έννοια της διαφορετικότητας, τις αξίες της οικογένειας, της φιλίας, του σεβασμού και της καταλυτικής επίδρασης του αθλητισμού. Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με τον Κο Χατζήμπεη.

Συνέχεια

Η 3η διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο του Myth2Space – Γ τάξη

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θεματική ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον» και υποενότητα «Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά», η Γ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό στην 3η διαδικτυακή συνάντηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Άρτεμις – Από τη Μυθολογία στο Διάστημα – Myth2Space», με την Γ τάξη του συνεργαζόμενου σχολείου, το Α΄ Αρσάκειο Ψυχικού.

Μυθολογία, Τέχνη και Επιστήμη ταξιδεύουν στο Διάστημα! Τα παιδιά περίμεναν με χαρά τη νέα συνάντηση και η ανταπόκριση όλων ήταν εξαιρετική! Οι μαθητές/τριες του Α΄ Αρσάκειου Ψυχικού με τη δασκάλα τους κ. Λορέντζου Ζωή μας παρουσίασαν το βιβλίο που διάβασαν με τίτλο «Ιστορίες γεμάτες φως», ενώ μοιράστηκαν την εμπειρία τους από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το φως γύρω μας», μέσα από δημιουργικά παιχνίδια με σκιές και χρώματα.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των δικών μας τμημάτων: Τα παιδιά του Γ2 με τη δασκάλα τους κ. Νασιάρα Παρασκευή και την κ. Κωνσταντινούδη Μαρία ΠΕ71, παρουσίασαν αποκριάτικες δημιουργίες με έμπνευση από τη Σελήνη, καθώς και τις μοναδικές κατασκευές τους με τα ηλιακά λεωφορεία.

Οι μαθητές/τριες του Γ1 μας έδειξαν τα καλλιτεχνικά έργα τους που είχαν ως θέμα τους πλανήτες και το ηλιακό σύστημα, ενώ εντυπωσίασαν με τις κατασκευές τους εμπνευσμένες από το ποίημα «Το ηλιακό λεωφορείο».

Η συνάντηση κορυφώθηκε με την παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας των παιδιών του Γ1 για τις διαστημικές αποστολές στη Σελήνη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη δασκάλα τους κ. Σιούρλα Πολύμνια και τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Βασιλειάδη Ασκληπιό. Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες, ανέλαβαν συγκεκριμένες αποστολές και απάντησαν σε στοχευμένα ερωτήματα. Το αποτέλεσμα της ερευνητικής τους δουλειάς, εμπλουτισμένο με εικόνες, παρουσιάστηκε μέσα από ένα εντυπωσιακό PowerPoint, το οποίο ετοίμασαν στο μάθημα της Πληροφορικής.

Κλείνοντας και αποχαιρετώντας τους φίλους μας στην Αθήνα τραγουδήσαμε τα Κάλαντα του Λαζάρου και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την τέταρτη και τελευταία διαδικτυακή συνάντησή μας τον Μάιο.

Μια συνάντηση γεμάτη φως, γνώση, φαντασία και συνεργασία, που επιβεβαιώνει πόσο συναρπαστικό μπορεί να γίνει το ταξίδι από τη μυθολογία… ως το διάστημα!

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της έρευνας των διαστημικών αποστολών του Γ1  πατώντας εδώ.

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία

Τα παιδιά του Γ1 και Δ1 του 87ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των Δράσεων Ενεργού Πολιτειότητας, σε συνεργασία με τις δασκάλες τους, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τη Διεύθυνση του Σχολείου, τον Σύλλογο Διδασκόντων, και το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος διοργανώνουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, στις 3 με 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, και το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος για τη συνεργασία.

Αν δίνει αίμα συστηματικά το 2% του πληθυσμού μιας χώρας, τότε η χώρα έχει αυτάρκεια σε αίμα. Δηλαδή στη χώρα μας χρειαζόμαστε περίπου 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, που να προσφέρουν προγραμματισμένα αίμα 2-3 φορές το χρόνο. Δείτε το βιντεάκι των παιδιών για την προώθηση της δράσης!

Εθελοντική Αιμοδοσία 7-4-2025 στο 87ο Δημ.Σχολ. Θεσσαλονίκης – YouTube

Δώσε κι εσύ λίγο ΑΙΜΑ… Κάνε ένα δώρο ΖΩΗΣ! ΜΠΟΡΕΙΣ! ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!

Ενημέρωση Στ΄ τάξης σχετικά με το Αναπνευστικό σύστημα

Την Τρίτη 1 Απριλίου 2025 επισκέφθηκε το σχολείο μας, μετά από πρόσκληση των δασκάλων της Στ’ τάξης, ο καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, κ. Δούμας Μιχαήλ.

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η βαθύτερη ενημέρωση των παιδιών της Στ’ τάξης, σχετικά με το Αναπνευστικό σύστημα – τη λειτουργία του, τις υγιεινές συνήθειες που καλό είναι να αποκτήσουμε, καθώς και τις βλαβερές συνήθειες που οφείλουμε να αποφεύγουμε.

Η παρουσίαση και η συζήτηση που ακολούθησε, κινητοποίησαν το ενδιαφέρον των παιδιών και είχαν τη δυνατότητα να ρωτήσουν και να μάθουν λεπτομέρειες σχετικά με το Αναπνευστικό σύστημα.

Τον ευχαριστούμε πολύ για την πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα ενημέρωσή του.

Συνέχεια

Robotixlab – Ρομπότ, ψηφιακά όνειρα του αύριο ή ηλεκτρικά πρόβατα του σήμερα; Γ τάξη

Οι μαθητές/τριες της Γ τάξης του σχολείου μας, συνοδευόμενοι/ες από τις δασκάλες τους κ. Σιούρλα Πολύμνια, κ. Νασιάρα Παρασκευή και κ. Κωνσταντινούδη Μαρία ΠΕ71, επισκέφτηκαν τον εκπαιδευτικό χώρο Robotixlab, για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα «Ρομπότ, ψηφιακά όνειρα του αύριο ή ηλεκτρικά πρόβατα του σήμερα;»

 Η θεματική αποτέλεσε μια συναρπαστική εισαγωγή στον κόσμο της ρομποτικής και της σύγχρονης τεχνολογίας, μέσα από μια διαδραστική και βιωματική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Σε μικρές ομάδες τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικές έννοιες της ρομποτικής, κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας τα δικά τους ρομπότ. Μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις, ανέλυσαν τη λειτουργία και τη δομή των ρομποτικών συστημάτων, παρακολουθώντας από κοντά ρομποτικούς βραχίονες και κινητά ρομπότ εξοπλισμένα με ποικιλία αισθητήρων.

Η εκπαιδευτική αυτή εμπειρία ανέδειξε τις ομοιότητες ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ρομπότ, προσφέροντας μια βαθύτερη κατανόηση της τεχνολογικής εξέλιξης.

Η δράση ολοκληρώθηκε με παιγνιώδη δραστηριότητα, κατά την οποία τα παιδιά έπαιξαν video games με ρομπότ που χειρίζονταν με τις κινήσεις του σώματος, συνεργάστηκαν για να τα ελέγξουν πηδώντας και κινώντας τα συντονισμένα και διασκέδασαν με ένα πρωτότυπο ρομποτικό ποδοσφαιράκι.

Μια εμπειρία γεμάτη δημιουργικότητα, συνεργασία και εξερεύνηση, που έφερε τα παιδιά ένα βήμα πιο κοντά στον μαγευτικό κόσμο της ρομποτικής!

Θεατρική παράσταση «Teen Talk»

Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, τα παιδιά της Ε΄ και Στ’ τάξης του σχολείου μας, παρακολούθησαν την παράσταση «Teen Talk» από την ομάδα Μικρός Βορράς, με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό. Το ιδιαίτερο στοιχείο της παράστασης ήταν ότι ανήκει στην κατηγορία του θεάτρου forum. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά, εκφράζοντας τα σχόλιά τους για τα δρώμενα, προτείνοντας λύσεις, υποδυόμενα ρόλους και βιώνοντας πολύπλευρα το σύνθετο και σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Η παράσταση απέδειξε πως η τέχνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να εμπνεύσει και να αλλάξει νοοτροπίες. Ελπίζουμε πως οι μαθητές που την παρακολούθησαν να  αισθάνονται πλέον πιο δυνατοί, να μιλήσουν και να υποστηρίξουν όσους έχουν ανάγκη.

Το σχολειό μας  δεσμεύεται να  προάγει σεβασμό για την κατανόηση μέσα από παρόμοιες δράσεις που ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας και ενότητας στην εκπαιδευτική μας κοινότητα.

«Ας μιλάμε ,ας υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο και ας κάνουμε το σχολείο μας έναν χώρο όπου όλοι νοιώθουν αποδεκτοί »

Συνέχεια

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΟΣΜΟΥΣ

(An Intercultural Journey Among the Peoples of Europe: A Sharing of Worlds)

Στα  πλαίσια  του καινοτόμου πολιτιστικού  προγράμματος που εκπονήθηκε κατά την διάρκεια του Β’ τριμήνου  οι μαθητές/τριες του ΣΤ’1 υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Άννα Μπρατάνη και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό της Αγγλικής γλώσσας κ. Αναστασία Φωτεινοπούλου,είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν χώρες της Ευρώπης και τον πολιτισμό τους μέσω μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων.

Οι μαθητές δημιούργησαν και παρουσίασαν εργασίες χρησιμοποιώντας το PowerPoint, καθώς και όμορφες αφίσες για διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας με την «ταυτότητα» χωρών, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ενώ συνεργάστηκαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν αφίσες με πληροφορίες για τα

 «Ανθρώπινα και Φυσικά Χαρακτηριστικά της Ευρώπης».

Συνέχεια

Ένα αλλιώτικο Μάθημα – Μια ξεχωριστή παρουσίαση για την καρδιά και την υγεία της

Οι μαθητές/τριες του   Στ’ 1 στις 6 Μαρτίου 2025 στο  πλαίσιο ενημέρωσης των μαθητών για την υγεία της καρδιάς στο μάθημα της Φυσικής, ,είχε την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενήσει στην τάξη, έναν καταξιωμένο καρδιολόγο ,τον Κ. Δημήτριο Γιαννόγλου,  ο οποίος μίλησε στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο  για τη λειτουργία της καρδιάς και τη σημασία της στη ζωή μας.

 Ο γιατρός εξήγησε πως η καρδιά είναι ένας ακούραστος μυς  που εργάζεται αδιάκοπα, αντλώντας και διοχετεύοντας αίμα σε όλο το σώμα. Μέσα από την εμπεριστατωμένη του ομιλία, εξήγησε τη λειτουργία της καρδιάς, τον ρόλο που διαδραματίζει στη διατήρηση της ζωής μας και τους μηχανισμούς που τη ρυθμίζουν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στεφανιαία νόσο, στις αιτίες που τη προκαλούν, καθώς και στις σοβαρές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία .Παράλληλα ανέδειξε τη σημασία των καλών συνηθειών στην καθημερινότητα ,όπως η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή επιβλαβών παραγόντων ,οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Το μάθημα αυτό αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία για όλους μας καθώς μας πρόσφερε γνώσεις και συμβουλές  που μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την υγεία μας και να διαμορφώνουμε έναν πιο υγιεινό τροπή ζωής, ενισχύοντας την μακροζωία και την ποιότητας της ζωής μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ Δ .Γιαννόγλου για την εξαιρετική παρουσίαση και τις πολύτιμες γνώσεις που μας μετέφερε.

Είναι χαρά και τιμή μας να φιλοξενούμε στο σχολείο  επιστήμονες που με την εμπειρία και την αγάπη τους για την επιστήμη εμπνέουν και καθοδηγούν τη νέα γενιά προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ευχόμαστε να έχουμε ξανά την ευκαιρία να τον υποδεχτούμε στο σχολείο μας στο μέλλον.

Συνεργασία με εκπαιδευτικούς από την Ισπανία στο πλαίσιο του Erasmus + (Cooperación con profesores españoles en el marco de Erasmus+.)

Την Πέμπτη, 13-02-2025, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τρεις εκπαιδευτικούς από την Ισπανία και συγκεκριμένα από τον σχολικό οργανισμό «Ceip Gines Garcia Martinez» της πόλης Mazarron, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας εκπαιδευτικών Erasmus. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η παρακολούθηση και παρατήρηση (Job shadowing)  της διδασκαλίας της δασκάλας του Α1 τμήματος, κας Κωτοπούλου. Οι Ισπανίδες εκπαιδευτικοί, που υλοποιούν το πρόγραμμα «Digitalization and Inclusion Together for a Better School», μας  ευχαρίστησαν για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία και αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η συνεργασία μας δύναται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

El jueves, 13-02-2025, tuvimos el placer de acoger en nuestro centro a tres profesores de España, concretamente de la organización escolar «Ceip Ginés García Martínez» de la ciudad de Mazarrón, que participan en el programa de movilidad de profesores Erasmus. El objetivo de su visita fue la observación y seguimiento de la docencia de la profesora del departamento A1, Sra. Kotopoulou. Los profesores españoles, que están llevando a cabo el proyecto «Digitalización e inclusión juntos por una escuela mejor», nos agradecieron la cálida acogida y hospitalidad y se fueron con las mejores impresiones. Nuestra cooperación puede continuar en el futuro.

«Γνωρίζω τον εαυτό μου -πλησιάζοντας τον άλλο » – Β1, Β2 και Γ1 τμήματα

Οι μαθητές/τριες των τμημάτων Β1, Β2 και Γ1 του σχολείου μας είχαν τη χαρά να συμμετάσχουν σε μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία, στο πλαίσιο του προγράμματος Προ.Θε.Συ. (Σχολικό Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς). Η δράση «Γνωρίζω τον εαυτό μου – πλησιάζοντας τον άλλο» Πρόγραμμα Κοινωνικής Μέριμνας, από τη Δν/ση Δημόσιας Υγείας, φιλοξενήθηκε στους χώρους του σχολείου μας με την παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ψυχολόγων.

Κάθε Παρασκευή, επί ένα μήνα, τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και διαδραστικά παιχνίδια, ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η κατανόηση των συναισθημάτων και η σημασία της συνεργασίας στην καθημερινή σχολική ζωή. Γεμάτα ενθουσιασμό και συμμετοχικό πνεύμα, τα παιδιά έμαθαν να «ακούνε» καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να επικοινωνούν με υγιείς τρόπους.

Μια δράση με ουσιαστικό παιδαγωγικό και συναισθηματικό αποτύπωμα, που ενισχύει τις αξίες της φιλίας, της αποδοχής και της θετικής αλληλεπίδρασης μέσα στην τάξη και στο σχολείο!

Τα παιδιά και οι δασκάλες των τμημάτων κ. Βασιλείου Μαρία, κ. Αγαθαγγέλου Εύχαρις, και κ. Σιούρλα Πολύμνια ευχαριστούμε από καρδιάς την ομάδα ψυχολόγων για την υλοποίηση του προγράμματος «Γνωρίζω τον εαυτό μου» και για όλα όσα πρόσφεραν στα παιδιά μας.