Αρχείο μηνός Νοέμβριος 2023

Επίσκεψη στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Δελφών – Α τάξη

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α τάξης και οι δασκάλες τους κ. Σιούρλα Πολύμνια και κ. Γερανού Δέσποιναεπισκέφτηκαν την Παιδική Βιβλιοθήκη της Δελφών στη συμβολή των οδών Δελφών και Ορεστιάδος. Αρχικά τους υποδέχτηκε η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης για μια πρώτη επαφή με τους χώρους της δανειστικής βιβλιοθήκης, τους όρους λειτουργίας της, και τους εξήγησε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι δημότες και κάτοχοι κάρτας για τις βιβλιοθήκες του Δήμου. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες, παρακολούθησαν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τον «Αρκτούρο» με τίτλο: «Ξενάγηση για την Αρκούδα». Αποχωρήσαμε από τη βιβλιοθήκη με την υπόσχεση να επιστρέψουμε με την πρώτη ευκαιρία!

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Global hellas tested by NASA!

Εκπαιδευτική επίσκεψη σήμερα με ομάδα μαθητών/τριών του σχολείου στην global hellas tested by NASA.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον τρόπο διατροφής και διαβίωσης των αστροναυτών καθώς επίσης για άλλα θέματα σχετικά με το διάστημα, τους πλανήτες και τις βιόσφαιρες, Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν!

Επίσκεψη ψυχολόγου στη Δ τάξη

Στο Δ1

Η μητέρα της τάξης μας κυρία Ευτυχία Νίκου επισκέφτηκε το τμήμα μας, Δ1 και μίλησε στους μαθητές με το ρόλο της ψυχολόγου για το θυμό και τους τρόπους διαχείρισή του. Αφού τους μίλησε για το θυμό και τους τρόπους που αυτός εκφράζεται, ζήτησε από τα παιδιά να σχεδιάσουν τις αντιδράσεις του σώματός τους όταν θυμώνουν. Στη συνέχεια τους ζήτησε να κατατάξουν με τη σειρά που επιθυμούν διάφορα συναισθήματα που προκύπτουν από το θυμό. Επίσης σε έναν πίνακα ζήτησε από τα παιδιά να σημειώσουν τους λόγους που θυμώνουν. Έπειτα έπαιξαν ένα σενάριο με έκρηξη θυμού. Τέλος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδρούν για να μην φτάσουν στην «έκρηξη» θυμού και τελικά να τον ελέγχουν και να τον διαχειρίζονται.

Στο Δ2

Η ψυχολόγος Ευτυχία Νίκου επισκέφτηκε το Δ2 και μίλησε στους μαθητές για το θυμό και τους τρόπους διαχείρισής του. Αφού τους μίλησε για το θυμό και τους τρόπους που αυτός εκφράζεται, ζήτησε από τα παιδιά να σχεδιάσουν τις αντιδράσεις του σώματός τους όταν θυμώνουν.

Στη συνέχεια τους ζήτησε να κατατάξουν με τη σειρά που επιθυμούν διάφορα συναισθήματα που προκύπτουν από το θυμό. Επίσης σε έναν πίνακα ζήτησε από τα παιδιά να σημειώσουν τους λόγους που θυμώνουν. Έπειτα έπαιξαν ένα σενάριο με έκρηξη θυμού. Τέλος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδρούν για να μην φτάσουν στην «έκρηξη» θυμού και τελικά να τον ελέγχουν και να τον διαχειρίζονται. Την ευχαριστούμε πολύ!

Εκπαιδευτική επίσκεψη Ε τάξης – Παλαιοντολογικό Μουσείο –Σεισμογραφικός Σταθμός Θεσσαλονίκης

Η Ε τάξη, υπό την ευθύνη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των τμημάτων, Μπρατάνη Άννα και Νικολαΐδου  Παναγιώτα, επισκέφτηκε το Μουσείο Γεωλογίας -Παλαιοντολογίας Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στη δεξιά πτέρυγα του ισόγειου του παλαιού κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών.(Α.Π.Θ)

Πρόκειται για ένα χώρο, στον οποίο καταρχήν φυλάσσονται οι συλλογές του εργαστηρίου, προϊόν της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών του, και αφετέρου εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα γεωλογικού – παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος του ελληνικού χώρου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορυκτά και πετρώματα , την Παλαιοντολογική συλλογή ασπόνδυλων οργανισμών,  η οποία αναφέρεται στην εξέλιξη των ασπόνδυλων οργανισμών στο βάθος του γεωλογικού χρόνου (600 εκατομμύρια χρόνια έως σήμερα) και περιλαμβάνει δείγματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως και την  Παλαιοντολογική συλλογή σπονδυλωτών οργανισμών, η οποία αναφέρεται κυρίως στην εξέλιξη των θηλαστικών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ι η παλαιοανθρωπολογική συλλογή όπου θαύμασαν από κοντά δύο από τα πιο ενδιαφέροντα παγκοσμίως δείγματα από τον ελληνικό χώρο, τα οποία φυλάσσονται στο μουσείο: α) το τμήμα κρανίου του Ouranopithecus macedoniensis, ηλικίας 9,5 εκατομμυρίων ετών, το οποίο βρέθηκε στην περιοχή του Αξιού ποταμού και β) το κρανίο του «Ανθρώπου των Πετραλώνων», ηλικίας περίπου 200.000 ετών, το οποίο θεωρείται ότι ανήκει σε ένα τελικό στάδιο του Homo erectus και αποτελεί σταθμό στην πορεία προς το σύγχρονο άνθρωπο.

Στη συνέχεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης επισκέφτηκαν το Σεισμολογικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Ο Σεισμολογικός Σταθμός του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1978 και υπάγεται στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Αποτελεί τον κεντρικό σταθμό ενός Δικτύου 48 τηλεμετρικών σταθμών το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η εμπειρία θα μείνει πραγματικά αξέχαστη!

Επέτειος του Πολυτεχνείου 2023

Οι μαθητές της Ε τάξης του σχολείου μας, παρουσίασαν αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τραγούδια, ποιήματα, θεατρικά δρώμενα, αφηγήσεις, απαγγελίες ,προβολή αρχειακού υλικού   και βέβαια το χρονικό των γεγονότων, αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της γιορτής. Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Τιμή και δόξα στους δημιουργούς του έπους του Πολυτεχνείου!

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Το σχολείο μας επισκέφτηκε, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Διδασκόντων και της Διεύθυνσης, ο κ. Κουρούσιας, υπεύθυνος εκπαίδευσης για θέματα πυρόσβεσης του 3ου Σώματος Πυροσβεστικής, με σκοπό ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, σε θέματα πρόληψης πυρκαγιών και αντιμετώπισής τους, καθώς και διαχείρισης πυροσβεστικών μέσων στο χώρο του σχολείου.

Η ενδοσχολική επιμόρφωση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και υλοποιήθηκε με επιτυχία. Ευχαριστούμε τον κ. Κουρούσια!

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο δάσος του Χορτιάτη – Ε τάξη

Oι μαθητές της Ε’ τάξης με την ευθύνη των εκπαιδευτικών Μπρατάνη Άννας και Νικολαΐδου Παναγιώτας, στο πλαίσιο Περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονούν την φετινή χρονιά επισκέφθηκαν το δάσος του Χορτιάτη.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν και παρατήρησαν τον όμορφο τόπο, ο οποίος παρουσιάζει  ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία. Ο Χορτιάτης  αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για επισκέψεις όλες τις εποχές του χρόνου. Τα γήινα χρώματα του φθινοπώρου ξεπροβάλλουν δημιουργώντας μια οπτική πανδαισία που σχηματίζουν οι χρωματισμοί των φυλλωμάτων.

Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν πραγματικά εκπληκτική. Ξεκινήσαμε την μαγευτική διαδρομή μας από το Ρωμαϊκό υδραγωγείο με μήκος 233μ και μέγιστο ύψος 20μ .Αποτελεί ένα μοναδικό  σωζόμενο μνημείο στο είδος του , που επί 19 ολόκληρους αιώνες τροφοδοτούσε με νερό την Θεσσαλονίκη ,μεταφέροντας το από τις πηγές του Χορτιάτη στην πόλη.

Κατευθυνθήκαμε στην πλατεία  των κεραιών και ακολουθήσαμε στη συνέχεια μια  κατηφορική πορεία ανάμεσα σε οξιές και καστανιές φτάνοντας στην φημισμένη περιοχή των παγοποιών στην βόρεια πλευρά του βουνού. Τα παιδιά έκαναν διάλειμμα για το κολατσιό και η διαδρομή συνεχίστηκε στα μονοπάτια μέσα στα χρώματα .Θαυμάσαμε από ψηλά την πόλη, τις λίμνες  Βόλβη και Αγίου Βασιλείου .

Αφήνοντας  το όμορφο χρωματιστό τοπίο και την δροσιά του βουνού φτάσαμε πάλι στο χωριό απ’ όπου ξεκίνησε το όμορφο, χρωματιστό και φθινοπωρινό μας «ταξίδι». Ευχαριστούμε τον κ. Παράβα Βασίλειο για την όμορφη ξενάγηση.

Επίσκεψη της Δ τάξης στο Mουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Η Δ τάξη, υπό την ευθύνη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των τμημάτων, Νασιάρα Παρασκευή και Σωτηρέλη Ελένη, επισκέφτηκε το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονεί η τάξη με θέμα «Τρέχει, τρέχει το νερό…».

Οι μαθητές  περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου, είδαν τις μηχανές του αντλιοστασίου, είδαν την πρώτη μηχανή με κάρβουνο, «μπήκαν» στον σωλήνα προσομοίωσης, ζωγράφισαν αγγεία και έπαιξαν παιχνίδια με το νερό.

Απονομή 1ου Βραβείου στο Ε2 τμήμα για τη διάκρισή του στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός – Μνήμες και όνειρα – Παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Μεγάλη μέρα για το σχολείο μας σήμερα!!! Στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης των διακριθέντων στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό  «Ποντιακός Ελληνισμός – Μνήμες και όνειρα – Παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Το Ε2 τμήμα του σχολείου μας ήταν εκεί για να παραλάβει το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Πρωτοβάθμια/Δημοτικά/ project, αλλά και για να τραγουδήσει με τη συνοδεία της λύρας και υπό την καθοδήγηση της μουσικού, κας Μαρίας Κίτσιου, το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Αϊτέντς Επαραπέτανεν». Το χειροκρότημα που έλαβε από το κοινό, τόσο για την εκτέλεση του τραγουδιού όσο και κατά την απονομή, ήταν ιδιαίτερα θερμό. Τα παιδιά μας έκαναν μια εξαιρετική εμφάνιση!

Την απονομή του 1ου Βραβείου έκανε ο καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσ/νίκης, κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σχολεία, που ήρθαν για την απονομή, από το Μπίρμιγχαμ της Αγγλίας, από την Πάφο της Κύπρου, από την Κρήτη, τη Λέσβο Αθηνά ,Καρδίτσα, Δράμα, Σέρρες, Μενεμένη Θεσσαλονίκης κ.ά. ενώ την τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Α. Κόπτσης, ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Θεσ/νίκης, κ. Ε. Κελεσίδης, η Σχολ. Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, κ. Α. Γκουβατζή, ο Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς, κ. Α. Τσιραμπίδης, κ.ά.. 

Το τμήμα συνόδευσε η δασκάλα του, κα Παναγιώτα Νικολαΐδου, με την οποία εκπόνησε πέρσι το project, η περσινή μουσικός, κα Μαρία Κίτσιου και η γυμνάστρια, κα Όλγα Βέλκου, που συμμετείχαν στο porject, η Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Χριστίνα Ξιάρχου και φυσικά οι γονείς των παιδιών.

Μπορείτε να διαβάσετε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της εκδήλωσης πατώντας εδώ.

Μπράβο στα παιδιά για την πολύμηνη προσπάθεια και έρευνα που διεξήγαγαν κατά την περσινή χρονιά, καθώς και για την καταπληκτική και άρτια εμφάνισή τους επί σκηνής! Πραγματικά τα καμαρώσαμε! Ευχόμαστε πολλές ακόμη επιτυχίες στις/ στους μαθήτριες/τές  του σχολείου μας στο μέλλον. Το 87ο Δ.Σ. συνεχίζει δυναμικά!