Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Βόλβης – Κορώνειας – Ε τάξη

Τα παιδιά της Ε’ τάξης  μαζί με τις δασκάλες τους πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια περιβαλλοντικών δράσεων στο Εθνικό Πάρκο των Λιμνών Βόλβης –Κορώνειας.

Η προστατευόμενη περιοχή χαρακτηρίστηκε Εθνικό πάρκο το 2004. Θεσμοθετήθηκε με σκοπό την προστασία, τη διατήρηση και τη διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού πόρου. Ήδη από το 1975 η περιοχή των λιμνών Κορώνειας –Βόλβης αποτελεί έναν από τους 10 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας και προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη RAMSAR. Τα εύφορα χωράφια και οι λίμνες παρέχουν καταφύγιο για την επιβίωση εκατοντάδων είδη πουλιών, ζώων και φυτών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν την ευημερία για τους ανθρώπους που την κατοικούν. Έχουν καταγραφεί 342 είδη πτηνών, αποδημητικά η μεταναστευτικά αλλά και επιδημητικά, όπως αργυροπελεκάνος , σκουφοβουτηχτάρι, ροδοπελεκάνος, χρυσαετός, καλαμοκανάς, φοινικόπτερα κ.α.

Παρατήρησαν με ειδικά τηλεσκόπια τα πουλιά, ενημερώθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης των λιμνών στην Απολλωνία από την κ Γεωργία, επισκέφτηκαν τις  Νυμφόπετρες ,το γνωστό πάρκο ασβεστολιθικών σχηματισμών, που θεωρούνται απομεινάρια  γεωθερμικού πεδίου. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις, θρύλοι  και ψήγματα λαϊκής φαντασίας γύρω από τις Νυμφόπετρες…

Τελευταία στάση ήταν το χωριό – Σχολάρι, όπου εκεί βρίσκεται το πρώτο διατηρητέο μνημείο της φύσης στη χώρα με δυο γηραιά δέντρα πλάτανου  φυόμενα από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου φωλιάζουν ερωδιοί. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το μεγαλείο της φύσης, την απέραντη ομορφιά και εξέφρασαν την επιθυμία να ξαναπάνε!