Μετεωρολογικός Σταθμός στο Σχολείο μας

Ένας από τους 16 συνολικά μετεωρολογικούς σταθμούς που θα βοηθήσουν στη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων για την καλύτερη προσαρμογή της Θεσσαλονίκης στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες εγκαταστάθηκε στο  Σχολείο μας την Πέμπτη 18-04-2024

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο CityCLIM, που αφορά στο κλίμα και στις μετεωρολογικές συνθήκες, το οποίο εφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘’Ο καιρός και το κλίμα με απλά λόγια’’

Ο κ. Χρυσόστομος Παρανός, Dr Μετεωρολόγος – Γεωλόγος, αφού εγκατέστησε τον μετεωρολογικό σταθμό παρουσίασε και ανέλυσε στα παιδιά της Ε’ και ΣΤ‘ τάξης, την λειτουργία του, μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις, όπως «Πώς ξεχωρίζουμε τον καιρό από το κλίμα; Τι κλίμα έχει η Ελλάδα; Ποια είναι τα όργανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις μετεωρολογικές παρατηρήσεις και πώς μας βοηθούν στην πρόγνωση του καιρού; Το κλίμα και τις εποχές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου» κ.ά.

Ήταν ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο μάθημα για όλους  τους μαθητές/τριες. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό. Ευχαριστούμε τον κ. Παρανά για την όμορφη, εξαίρετη και αναλυτική ενημέρωση!!!

Ο μετεωρολογικός σταθμός δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να ενημερώνονται άμεσα για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας. Η πρόσβαση στις πληροφορίες καιρού θα γίνεται για το σχολείο μέσω ενός τάμπλετ που συνδέεται με ασύρματο ίντερνετ.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα του σταθμού στην ιστοσελίδα https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ITHESS56 όπου μπορείτε να βλέπετε τις τρέχουσες συνθήκες αλλά να έχετε πρόσβαση και στις ιστορικές καταγραφές του σταθμού ο οποίος είναι σε λειτουργιά από τις 23/4/2024. Στην ιστοσελίδα δημιουργούνται γραφήματα για παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η βροχόπτωση, ο άνεμος (ταχύτητα και διεύθυνση), ο δείκτης UV και η ατμοσφαιρική πίεση. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε την προβολή σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση ενώ επιλέγοντας την επιλογή «Table» μπορείτε να δείτε τις αριθμητικές καταγραφές ανά 5 λεπτά.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πρόγραμμα πατώντας εδώ.

Η βεβαίωση συμμετοχής του σχολείου μας στο έργο CityCLIM βρίσκεται εδώ