“Κλικ προστατεύω το πάρκο της γειτονιάς μας!”

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ “Φροντίζω και Ενεργώ για το Πάρκο της γειτονιάς”ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ – Υποθεματική 1. Εθελοντισμός επίλυση, προβλήματος, πολιτειότητα, συνεργασία, κοινωνική ευθύνη

Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η παρότρυνσή τους στην ανάληψη ενεργού δράσης, μέσω της παρατήρησης του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης κριτικής σκέψης. Οι μαθητές/τριες, αφού γνωρίσουν, κατανοήσουν και συνειδητοποιήσουν την αξία του εθελοντισμού, “καταγράφουν” τα προβλήματα του πάρκου της γειτονιάς, με κύριο “εργαλείο” τη φωτογραφία, προτείνουν λύσεις και προβαίνουν σε δράσεις, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν, να συμμετάσχουν ενεργά σε πρακτικές της καθημερινής ζωής, να αποκτήσουν αειφορικές συνήθειες και να καταστούν μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, οι οποίοι σέβονται το περιβάλλον.

Οι μαθητές/τριες με τις φωτογραφίες τους «κατέγραψαν» τα θετικά σημεία και τα αρνητικά, σημεία του πάρκου.

Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν, δραστηριοποιήθηκαν και ανάλαβαν ρόλο ενεργού πολίτη που ενδιαφέρεται και συμμετέχει, στην προσπάθεια προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος. Πρώτη τους δράση ήταν να φυτέψουν λουλούδια στο πάρκο.

Έπειτα δημιούργησαν με τη φαντασία τους «το δικό τους πάρκο»! Φαντάστηκαν το πάρκο όπως τους αρέσει και ζωγράφισαν ότι θα ήθελαν να υπάρχει σ’ αυτό. Σχεδίασαν παιχνίδια (κούνιες, τσουλήθρες, τραμπάλες κ.ά.), πινακίδες προστασίας του πάρκου, κάδους ανακύκλωσης, χώρους για ζώα, λουλούδια και δέντρα, κυρίως οπωροφόρα (για να μπορούν να χαίρονται κόβοντας τους καρπούς, όπως είπαν!).

Η κύρια δράση μας ήταν μια αισθητική παρέμβαση στο πάρκο! Το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 παιδιά, δασκάλα και γονείς, πήραμε τα πινέλα μας τις μπογιές μας και τη φαντασία μας και βάψαμε – ζωγραφίσαμε το πάρκο!

Τέλος, διοργανώσαμε έκθεση φωτογραφίας του “Κλικ” στο σχολείο μας!

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του προγράμματός μας πατώντας εδώ.