Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ τάξης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής προσέγγισης της Ιστορίας και του πολιτισμού, μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης πραγματοποίησαν την Δευτέρα,10 Μαρτίου 2025 μια ξεχωριστή επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα» που υλοποιήθηκε στο Μουσείο ,έδωσε τη δυνατότητα να προσεγγίσουν διαθεματικά έννοιες όπως ιστορία, μνήμη, πληροφόρηση, επικοινωνία, τεχνολογία, πολυπολιτισμικότητα  και αλληλεπίδραση.

Τους έδωσε τη δυνατότητα :

-Να αναπτύξουν ήπιες δεξιότητες έρευνας, ανακάλυψης, κριτικής σκέψης και συνεργασίας.

-Να εφαρμόσουν τεχνικές ιστορικού γραμματισμού μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι.

-Να καλλιεργήσουν την αυτορρύθμιση και τη διαδραστική σχέση τους με τα εκθέματα και

 να γνωρίσουν την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα  μέσα από φωτογραφίες ,χάρτες και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών.

Επισκέφτηκαν την κρύπτη  του Μακεδονικού Αγώνα, ένα μέρος  μεγάλης ιστορικής σημασίας  για την απελευθέρωση περιοχών της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό. Η είσοδος της κρύπτης, βρίσκεται επί της οδού Μητροπόλεως, παράπλευρα του μητροπολιτικού ναού του Γρηγορίου του Παλαμά. Η Κρύπτη ανακαλύφθηκε τυχαία τον Μάρτιο του 1979 κατά την διάρκεια εργασιών που γινόταν στον μητροπολιτικό ναό της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1978. Στην Κρύπτη δεν υπήρχε καν φεγγίτης. Παρόλα αυτά ο χώρος είχε εξαιρετικό εξαερισμό και επέτρεπε στους Μακεδονομάχους να παραμένουν και να συνεδριάζουν εκεί επί πολλές ώρες. Αυτοί που κατασκεύασαν την Κρύπτη είχαν επινοήσει ένα πρωτότυπο σύστημα εσωτερικού εξαερισμού.

 Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία αυτού του αγώνα για τη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας, και να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και τη δράση των αγωνιστών.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπου περιηγήθηκαν σε μια συλλογή θρησκευτικών κειμηλίων, εικόνων και εκκλησιαστικών σκευών που αποτυπώνουν τη βαθιά σχέση της Ορθοδοξίας με την ιστορία και τον Πολιτισμό της Μακεδονίας.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την όμορφη ξενάγηση ,από τα καλλιτεχνικά στοιχεία των εκθεμάτων,  από το κέρασμα και την εικόνα που τους χαρίσανε και για την μεγάλη σημασία όλων των στοιχείων, στην πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις βιωματικά και να αποκτήσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας..

Ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους των Μουσείων για την ενδιαφέρουσα  ξενάγηση.